3 Mart 2019 Pazar

Tamtato Nedir duydunuz mu?

Tamtato nedir diye sizlere sorsam ne cevap verirsiniz? Hepinizin hafızasını yokladığını biliyoruz. O halde sizi daha fazla merakta bırakmadan hemen tamtatonun ne olduğunu söyleyelim. Tamtato bir bitki çeşididir. Hem de ilginç ve yeni bir bitki çeşididir. Şöyle ki; tamtato bitkisi aynı anda aynı kökten hem kiraz domates hem de bildiğimiz patates üretilmesine olanak sağlayan ve İngiltere’ de ortaya çıkan yeni ve ilginç bir bitkidir. Nasıl olur dediğinizi duyar gibiyiz. Evet yanlış okumadınız.
Tamtato bitkisi hem beş yüz den fazla kiraz domates üretirken bir taraftan da beyaz patates üretiyor. Bitkilerin bir adedini 15 Pound’ a satan İngiliz bahçıvanlık firmasının yaptığı açıklamalara göre melez olan bu bitkinin genetiği sonradan değiştirilemiyor. Aşılama olarak bilinen özel bir teknikle üretilmiş olan bu melez bitki tamtato yer, zaman ve para kaybını önlüyor. İnsanların bir taşla iki kuş vurmasını sağlıyor. Çiftçi sadece domates yetiştirmek için harcadığı emek, zaman, tarım ilacı, gübre ve işçilik gibi maliyetli uğraşılar sonucu sadece domates yetiştirmekle kalmıyor tek seferde patatesde yetiştirmiş oluyor.
Bu melez bitki sayesinde toplam maliyet oranı düşüyor. Çiftçi aynı harcamayı yaparak daha fazla kazanç elde ediyor. Hızla artan dünya nüfusu biz insanları hem tükenebilir kaynakların hızla erimesi sonucu hem de üretimin tüketimi karşılamaması ve kıtlıkların ortaya çıkması sonucu ile karşı karşıya bıraktı. Genetik mühendisleri, dünyayı ve insanlığı bekleyen çeşitli tehlikelere karşı yeni çözümler üretmeye çalışırken ortaya pek çok iş kolu ve değişik olaylarda çıktı. Daha az maliyet ve enerji harcayarak daha fazla üretim elde etmek üzere çeşitli çalışmalar yapan insanlar işte tamtato ve buna benzer sonuçlar elde edebiliyorlar. Peki bu yeniliğin bizi ilgilendiren yönü nedir?
Hemen bahsedelim. Tamtato bitkisi yetiştiriciliği girişimci adayları için harika bir iş fikri olabilir. Bu işi yapabilecek olan, yeterli donanıma sahip ve tarıma ilgi duyan girişimci adayları hemen resmi prosedörler neyi gerektiriyorsa araştırmaya koyulmalı ve hemen yurtdışında bu bitkinin satışını yapan bahçıvanlık firması ile iletişime geçmelilerdir. Türkiye’ de henüz olmayan bu bitkiyi ilk defa siz getirerek hem kısa sürede ciddi bir kazanç elde edebilir hem de henüz yaygınlaşmadığı için pazarın kaymağını yiyebilirsiniz. Bu arada Tarım ve Gıda Bakanlığı’ na başvuruda bulunarak varsa destekleme primi alabilirsiniz. Hepinize bol şanslar ve hayırlı kazançlar dileriz.
daha fazla iş fikirleri için : https://www.iyifikir.gen.tr/is-fikirleri/